Majitelé horských chalupselská židle, stůl, komoda, kredenc a příborník se perfektně hodí i do prostředí horských chat. Možná si vybavíte několik desítek let starou kauzu hotelu Horizont v Peci pod Sněžkou, která vyvolala na veřejnosti pohoršení vzhledem k nevhodnosti výškové stavby mezi zástavbou horských dřevěnic. Podobné reakce by asi přinesl moderní nábytek v horské chalupě.

selský styl

Milovníci starého poctivého materiálu – nábytek z dřevěného masivu nelze srovnávat s výrobky z odpadních surovin, jako jsou OSB desky nebo dřevotříska. I když je nábytek z masivu vyroben ze suroviny získané zpracováním dřeva z polomů a vývratů, jde vždy o kvalitativně vyšší úroveň.

selské baroko

Rustikálně zařízený dům na samotě – samoty a polosamoty lákají mnohé z nás, protože se tu dá prožít poklidnější život, stranou od autostrád a smogem zasažených oblastí. Schází-li vám inspirace, jak takové místo vypadá, a jak na vás působí, vydejte se na Šumavu, do Krkonoš, anebo třeba k hornímu toku Lužnice, do oblasti v okolí rezervace Stará řeka, kde se několik takových staveb vyskytuje. Některé domy či stavení mívají stylově omítnutou fasádu, stylovou střešní krytinu, malá okénka, dřevěnou podlahovou krytinu a samozřejmě i dřevěný rustikální nábytek. Perfektně sem zapadá jídelní stůl a sestava čtyř selských židlí. Kdybyste tu žili, určitě by vás nenapadlo umístit do kuchyně kuchyňskou linku s laminovanými dvířky, ale spíše nějaký selský příborník.

Venkovská stavení – mnoho krásných venkovských stavení naleznete právě v Jižních Čechách, a Třeboňsko se přímo nabízí k tomu, prožít tu život skutečně poklidný, stranou od městského ruchu. Vyplatí se do této oblasti zavítat autem nebo na kole a vnímat tu osobitou krásu míst v okolí Chlumu u Třeboně, osady Stříbřec, Majdaleny, Staré Hlíny, Lutové či Stráže nad Nežárkou. Rozhodnete-li se pak v této oblasti žít natrvalo, nebo tu alespoň mít k dispozici sezonní chalupu, stylový nábytek jistě oceníte.