K výrobě zmrzliny je zapotřebí ovoce různých druhů. Jistě je vám známo, že ovoce sice roste na stromech samo, ale někdo se musí postarat o to, aby měly stromy dostatek živin, aby plody nebyly napadané škůdci, a také aby někdo plody šetrně sklidil. Sklizeň probíhá tak, že se vybírají ty nejlepší kusy k přímému prodeji, a ty zbývající se zpracovávají do podoby různých polotovarů, určených k výrobě marmelád, džemů, šťáv a také zmrzliny. Nejde pochopitelně o žádné nahnilé a plesnivé kusy, máme spíše na mysli ovoce menší, nevzhledné nebo lehce potlučené při sklizni. Podmínkou je, aby se veškeré sklizené ovoce ihned zpracovalo, uložilo do vhodných nádob a přepravilo k finálnímu zpracování.

ovoce v košíku

Jaké nádoby máme na mysli? Mohou to být kupříkladu kontejnery IBC. Jedná se o plastové skládací přepravky o objemu jednoho tisíce litrů, stohovatelné na sebe až do výšky pěti pater. Každý z kontejnerů musí unést zátěž o hmotnosti přibližně pěti tun a pod kontejnery se podkládají plastové přepravní palety, jejichž nosnost je přibližně shodná.

Uvnitř kontejnerů se nachází vyměnitelná plastová fólie, jakási jednorázová vložka, která se vždy po každé várce ovoce vymění za novou a odloží se do recyklovatelného odpadu. Podstatné ovšem je, že jak vložky, tak i samotné kontejnery se vyrábí ze zdravotně nezávadného plastu, a že nejsou sklizené plody kontaminovány toxickými chemikáliemi.

ovocná zmrzlina

Naplněné kontejnery se vzápětí odváží k dalšímu zpracování a v případě výroby zmrzliny je možné ukládat je i s obsahem do mrazicích boxů. Tvrzený plast, z něhož jsou vyrobeny, odolává i velmi nízkým teplotám, nekřehne a uchovává si svou požadovanou životnost. Zákazníci v obchodech, kteří s logistikou přepravy ovoce a zeleniny pro výrobu zmrzliny a podobných produktů nepřijdou do styku, tak vůbec nemají tušení, jakým procesem musí zemědělské komodity projít.