Pokud se chceme dozvědět, co to je živý kolagen, nejprve bychom si měli říct, co to je vůbec kolagen jako takový. Kolagen je klíčová bílkovina našeho těla. Tvoří základní stavební kámen kůže, kloubů, chrupavek, šlach i kostí apod. Pokud by kolagen v našem těle nebyl, byli bychom výrazně méně pohyblivý, naše kůže by byla povadlá a celkově by se nám nevedlo moc dobře. Setkali jste se už s označením živý kolagen? Neznamená to, že by kolagen byl snad nějaký živý organismus. Je to vlastně kolagen v přírodní formě, která je co nejméně tepelně a chemicky upravená. Tím si zachovává svou původní strukturu a bude tak více účinkovat. Není divu, že odborníci doporučují, abyste užívali zrovna živý kolagen.

žena

Živý kolagen můžete tedy užívat třeba ve formě doplňků stravy. Většinou je ve formě kapslí, prášku nebo různých tabletek. Živý kolagen najdete ale také v gelu nebo séru. Je totiž účinný i při aplikaci na pokožku. Další mžonost je jíst potraviny, které jsou na kolagen bohaté. To jsou třeba vývary z kostí a šlach, nebo prostě masové vývary. Takový domácí hovězí nebo kuřecí vývar je navíc velká pochoutka. Kolagen najdete také v rybách.

losos

Losos, tuňák, sardinky…to všechno jsou nejenom zdravé potraviny, ale také výborný zdroj kolagenu. Anebo taková vepřová kůže a nožičky. Možná vám to zní nechutně, ale je to tradiční zdroj želatiny, známý například z tlačenky nebo sulcu. Kromě potravin, které obsahují kolagen přímo, byste se měli zaměřit i na potraviny, které podporují tvorbu kolagenu. Jsou to třeba potraviny s obsahem vitamínu C, jako citrusy, paprika, kiwi či brokolice. Dále pak bílkoviny, maso, luštěniny, mléčné výrobky a tak. Ty dodávají aminokyseliny, které jsou pro tvorbu kolagenu naprosto nezbytné. A také zinek a měď. Obě látky najdeme v semínkách, oříšcích nebo i v obilovinách. A jsou taky zdravé.